Kolesterol

Generelt om kolesterol

  • Findes i æg, rogn, kaviar, indmad, skaldyr, blæksprutte
  • Findes ikke i vegetabilske produkter
  • Højst 300 mg i kosten dagligt
  • 1 æg indeholder 300 mg kolesterol

Indhold pr. 100 gram

Lever 300 mg
Nyre 375 mg
Hjerte 150 mg
Rogn 235 mg
Kaviar 312 mg
Rejer 150 mg

Kostbehandling ved forhøjet fedtstof i blodet!

1. Spis mindre fedt

2. Spis umættet fedt (vegetabilsk) i stedet for mættet (animalsk) fedt

3. Spis mindre kolesterol

4. Spis mere kulhydrat og flere kostfibre

Råd ved vægttab

1. Følg råd om “spar på fedt”.

2. Spis hver 3.-4. time

3. Undgå at drikke kalorier

4. Spis efter slanketallerkenmodel:
Tallerkenen skal bestå af: 50% grønsager, 25% kød, 25 % kartofler/ris/pasta/brød

5. Undgå sukker

6. Spis alle grønsager ad libitum

7. Spis 1 til 2 stykker frugt om dagen

Spar på mættet fedt og kolesterol

1. Vælg fedtstof med max 20% mættet fedt
Margarine max. 16g fedt/100 g
Minarine max. 8 g fedt/100 g

2. Vælg olivenolie, mad- og saltolie eller oliemargarine til tilbredning

3. Spis 300 g fisk om ugen, – vælg forskellige slags

4. Spis max. 2 æg om ugen.
Undgå andre former for æg: rogn, kaviar ….

5. Undgå indmad
lever, leverpostej, hjerte, nyre ……

6. Vælg nødder, mandler, oliven, marcipan, kransekage, fransk nougat, bolsjer, vingummi frem for andet snack

7. Erstat fedtkalorier med kulhydratkalorier:
Spis mer frugt, brød, ris, pasta, kartofler…..

Spar på fedt

1. Skrab brødet, brug minarine eller undlad fedtstof.

2. Smid stegefedtet ud.

3. Undgå panering.

4. Anvend hakket kød og pålæg med max 10% fedt.

5. Skær synlig fedt fra hele kødstykker.

6. Anvend mælkeprodukter med max 1.5% fedt:
Letmælk, skummetmælk, kærnemælk, ylette, Cheasy
drikke cultura….

7. Anvend ost med max 17% fedt (30+)
Hytteost, rygeost, kvark, cheasyoste…..

8. Undgå chips, kiks, kager, is og chokolade

Problemer og løsninger

1. Skriv ned hvad du spiser

2. Tænk over hvilke andre behov end sult maden dækker

3. Kedsomhed er tit er overskud af energi

4. Spis på faste tidspunkter

5. Spis langsomt, tyg maden grundigt

6. Hold pauser under måltidet

7. Spis af små tallerkener

8. Vent på mæthedsfølelsen i 20 minutter

9. Udnyt enhver mulighed for at få motion

10. Find én at tabe dig sammen med